Rzymskie źródła zasady ne bis in idem - Rogalski, Maciej (Acta Iuridica Resoviensia, 2018)
Przedmiotem artykułu jest zasada ne bis in idem, głównie w ujęciu historycznym i porównawczym. Przedstawiona jest zasada ne bis in idem w okresie rzymskim oraz jej kształtowanie się w późniejszych wiekach. Wyjaśnione jest znaczenie i zakres pojęciowy tej zasady zarówno w prawie kontynentalnym, jak i anglosaskim. Na gruncie prawa polskie przedstawiona jest ta zasada w k.p.k. z 1928, 1969 oraz 1997 r. Omówione są zmiany, jakim podlegała w polskich k.k. Zaprezentowany jest obecny kształt zasady ne bis in idem, który pozwala uznać ją za zasadę polskiego procesu karnego.