Wpis do rejestru nieruchomości Republiki Słowackiej (wpis prawa) - Sudzina, Milan (Acta Iuridica Resoviensia, 2018)
Autor w artykule „Wpis do rejestru nieruchomości Republiki Słowackiej (wpis prawa)” analizuje kwestię wpisania praw do rejestru nieruchomości poprzez instytucję wpisania w sytuacji, kiedy prawa do nieruchomości powstały, zostały zmienione lub wygasły na podstawie umowy. Celem niniejszego artykułu jest analiza przepisów prawa materialnego i proceduralnego pozostających w związku z rejestracją nieruchomości w rejestrze gruntów oraz działań w tym zakresie podejmowanych przez sądy powszechne i organy katastralne. Artykuł zawiera również pokrewne propozycje de lege ferenda.