Dowody z dokumentów w postępowaniu nakazowym w kontekście formy dokumentowej czynności prawnych - Kostwiński, Marcin (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Artykuł dotyczy problematyki wpływu wprowadzenia legalnej definicji dokumentu w art. 77-3 k.c. i zmian w zakresie formy czynności prawnej na sytuację dowodową w postępowaniu nakazowym. Autor na kanwie analizy nowelizacji przepisów Kodeksu cywilnego i Kodeksu postępowania cywilnego, która weszła w życie 8 września 2016 r., bada, czy zmieniła się sytuacja procesowa powodów zgłaszających roszczenia do rozpoznania w postępowaniu nakazowym oraz możliwość uzyskania nakazu zapłaty w tym postępowaniu odrębnym.