Wpływ prawa rzymskiego na Europejską Konwencję Praw Człowieka - Pashuk, Taras (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Artykuł jest poświęcony analizie wpływu prawa rzymskiego na współczesny system ochrony praw człowieka, stanowiony przez Europejską Konwencję Praw Człowieka. Wpływ prawa rzymskiego na teraźniejsze myślenie prawne i argumentację prawniczą w tym obszarze jest zbadany przez pryzmat postępowania ustalonego według Konwencji. Uzasadniono, że powstanie niektórych ważnych reguł postępowania konwencyjnego zostało zapoczątkowane przez zasady prawa rzymskiego. Badanie zostało prowadzone na kanwie treści standardów praw człowieka, zawartych w Konwencji. Ważne miejsce w studium zajmuje analiza spraw rozstrzygniętych przez Europejski Trybunał Praw Człowieka. Faktyczny wpływ pojęć i koncepcji prawa rzymskiego staje się najbardziej widoczny i może być udowodniony właśnie poprzez badanie praktyki stosowania Konwencji.