Administracja publiczna jako służba na rzecz dobra wspólnego - Chochowska, Anna (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
We współczesnym państwie administracja publiczna odgrywa bardzo istotną rolę. Trudno bowiem wyobrazić sobie państwo bez istnienia jego aparatu wykonawczego. Co więcej, od sposobu zorganizowania administracji publicznej zależy w dużej mierze jakość realizowanych przez nią zadań, a także prawidłowość funkcjonowania państwa i jego organów. Celem artykułu jest wykazanie, że administracja publiczna w demokratycznym państwie prawnym winna być utożsamiana ze służbą publiczną działającą na rzecz dobra wspólnego i realizować interes wszystkich obywateli.