Decyzje prezydenta dotyczące amnestii w Republiki Słowackiej – kwestie teoretyczne i praktyczne - Dobrovičová, Gabriela (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Autorka zajmuje się regularnymi kompetencjami prezydenckimi do udzielania amnestii i jej konstytucyjnymi przepisami w prawie Republiki Słowackiej. Ponieważ cofnięcie decyzji o amnestii jest problematyczne i nie jest ogólnie akceptowane przez prawo, praktykę lub obowiązującą opinię prawną, skupia się na analizie stwierdzenia nieważności „amnestii Mečiara” w Republice Słowackiej.