Ewolucja prawa koalicji. Standardy międzynarodowe a prawo polskie - Kowalczyk, Aneta (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Prawo koalicji, rozumiane jako prawo człowieka drugiej generacji, czyli prawo równościowe, jest jednym z przejawów wolności zrzeszania się. Ta ostatnia jest zaliczana do praw człowieka pierwszej generacji, których źródłem nie jest prawo stanowione, a sama przynależność do gatunku homo sapiens. Rolą państwa w odniesieniu do praw wolnościowych jest ich poręczanie i zabezpieczanie, w przeciwieństwie do praw równościowych, do których zagwarantowania konieczne są ramy prawne i nakłady finansowe. W niniejszej publikacji autorka przedstawia ewolucję prawa koalicji związków zawodowych w prawie polskim, począwszy od okresu powojennego aż po ostatnie zmiany, które weszły w życie 1 stycznia 2019 r., na tle regulacji międzynarodowych.