Gwarancje podejrzanego i pokrzywdzonego dotyczące dostępu do akt postępowania przygotowawczego w świetle zmian legislacyjnych - Olszewski, Radosław (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
System gwarancji stanowi niezwykle istotną sferę postępowania karnego. Sposób jego ukształtowania to jedna z istotnych cech modelu postępowania karnego, tak poprzez wskazanie praw i obowiązków jego uczestników, jak i zakreślenie dopuszczalnego zakresu ingerencji państwa w sytuację prawną uczestników postępowania karnego. Funkcja gwarancyjna nie jest przy tym funkcją specyficzną dla postępowania przygotowawczego, lecz ogólną funkcją procesu karnego. Tym zagadnieniom poświęcony został artykuł.