Wpływ ogólnych zasad prawa podatkowego zawartych w nowej ordynacji podatkowej na interpretację przepisów prawa podatkowego - Popławski, Mariusz (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Celem opracowanie jest przedstawienie wpływu zasad ogólnych prawa podatkowego wynikających z projektu nowej ordynacji podatkowej na proces interpretacji prawa podatkowego. Szczegółową analizą objęto trzy zasady: zasadę ustalenia treści przepisów prawa podatkowego z uwzględnieniem konstrukcji podatku, którego przepisy te dotyczą, zasadę rozstrzygania wątpliwości na korzyść zobowiązanego, a także zasadę wyważania słusznego interesu zobowiązanego oraz interesu publicznego. W ramach artykułu pozytywnie zweryfikowano hipotezy badawcze dotyczące tych zasad, a w konsekwencji uznano, że zasady te będą miały istotny wpływ na interpretację przepisów prawa podatkowego zawartych w ustawach kształtujących konstrukcję poszczególnych podatków, a także że będą one miały zastosowanie w odniesieniu do innych przepisów prawa podatkowego, a ponadto będą one miały wpływ na interpretacje przepisów niepodatkowych, których stosowanie ma wpływ na funkcjonowanie przepisów prawa podatkowego.