Transterytorialne akty administracyjne w słowackiej administracji – nauka prawna - Seman, Tibor (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Autor zajmuje się pojęciem i skutkiem transterytorialnych aktów organów administracji publicznej, interpretuje pojęcie transterytorialnego aktu administracyjnego, bada jego skutki o charakterze eksterytorialnym, a następnie zajmuje się warunkami decyzji sądu administracyjnego o wykonalności transterytorialnej akty administracyjne w sądownictwie administracyjnym. Ustalenia z badań znajdują odzwierciedlenie w pozytywnych i negatywnych aspektach ponadregionalnych aktów administracyjnych ze skutkiem w Republice Słowackiej i dostarczają istotnej kwestii de lege ferenda.