Wybrane zagadnienia administracji elektronicznej. Uwagi na tle środków komunikowania się stron z organami administracji publicznej w ogólnym postępowaniu administracyjnym - Skóra, Agnieszka (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
W artykule podjęto próbę przedstawienia istoty komunikacji elektronicznej między stroną (innymi uczestnikami ogólnego postępowania) a organem administracji publicznej w ogólnym postępowaniu administracyjnym. Zaprezentowano także rozwój nowoczesnych technologii XX i XXI w. (jak telegram, teleks, telefaks) i szczególnie środki komunikacji elektronicznej, które rozwinęły się w ostatnich latach w Polsce. Istotne cechą administracji elektronicznej jest zdolność do komunikowania się za pomocą środków stricte elektronicznych, eliminując potrzebę kontaktu fizycznego, co pozwala na możliwość braku jednoczesnej obecności uczestników postępowania, takich jak strona i organ administracji publicznej. Założenia administracji elektronicznej są głównym czynnikiem przyczyniającym się do pokonania problemu czasu i przestrzeni w nowoczesnej koncepcji organizacyjnej państwa.