Metodologia nauk administracyjnych w perspektywie teorii rywalizacji hierarchii - Szreniawski, Piotr (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Życie społeczne to rywalizacja hierarchii. Istnieje wiele różnych pomysłów na organizowanie nauk administracyjnych, a te pomysły są ze sobą sprzeczne. Z jednej strony mamy pogląd, że istnieje jedna nauka administracyjna, a z drugiej strony możemy pokazać wiele nauk administracyjnych. Administracyjna triada naukowa może być postrzegana jako kompromis między tymi opcjami. Istnieje wiele czynników wpływających na organizację nauk administracyjnych. Jednym z nich jest podział nauczania akademickiego na uniwersytetach. Kolejnym czynnikiem jest to, w jaki sposób kraje promują swoich naukowców i ich teorie dotyczące administracji i podobnych przedmiotów.