Odpowiedzialność karna za czyny powiązane z działalnością patostreamerską. Odpowiedzialność karna patostreamera - Ziobroń, Agata (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
Patostreaming rozumiany jest jako publikowanie w Internecie treści patologicznych w celu zdobycia pieniędzy lub popularności w sieci. Zachowania patostreamerów, nie tylko naruszają normy społeczne, ale również mogą być kwalifikowane jako przestępstwa i wykroczenia[1]. Z uwagi na obszerność problematyki, w opracowaniu uwaga zostanie poświęcona jedynie patostreamom jako przestępstwom. Kwestia ta zostanie również rozważona przez pryzmat demoralizacji nieletnich aktywnych widzów patostreamów, zważywszy na fakt, że takie treści największą oglądalnością cieszą się wśród osób młodych, nastolatków[2]. Należy w związku z dynamicznym rozwojem patostreamingu rozważyć wprowadzenie typu czynu zabronionego demoralizowania małoletniego, jednak odmiennie niż np. w Azerbejdżanie – precyzując znamiona celem dopasowania go do specyfiki konkretnie tego zjawiska. [1] Obecnie trwają konsultacje w sprawie projektu ustawy, która ma wprowadzać penalizację patostreamingu. https://www.chip.pl/2023/05/wiezienie-za-patostreaming-nowa-ustawa (dostęp: 08.05.2023r.) [2]D. Ołownia, Patostreaming jako zjawisko patologiczne i dewiacyjne, „iNFOTEZY” 2021, nr 2, s. 65.