Zarządzanie i administrowanie wymiarem sprawiedliwości w wybranych państwach Unii Europejskiej - Chmielarz, Krzysztof (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
W niniejszym artykule analizie poddano kwestie związane z problematyką dotyczącą zarządzania i administrowania wymiarem sprawiedliwości w wybranych państwach Unii Europejskiej. Głównym celem, a zarazem motywem opracowania była konieczność uzupełnienia dorobku piśmienniczego w zakresie omawianej problematyki. Prowadzone rozważania dotyczą przedstawienia modelu zarządzania i administrowania sądami oraz systemem sądowym.