Dowód w postaci zrzutu ekranu, czyli nowoczesne postępowanie dowodowe - Badurowicz, Karolina (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Postępująca informatyzacja ma w sposób bezsprzeczny wpływ na każdy aspekt funkcjonowania społeczeństwa, w tym na prowadzenie sporów sądowych. Emanacją tego są nie tylko regulacje wprowadzane do Kodeksu postępowania cywilnego, które w sposób ewidentny „korzystają” z rozwoju technicznego. Ma to również znaczenie przy dowodach, jakie strony postępowania oferują celem udowodnienia swoich racji. Na kanwie powyższego, jako klasyczny przykład „nowoczesnego” środka dowodowego wskazać należy na zrzut ekranu. Przedmiotem artykułu będzie wobec tego próba analizy, jak powstaje zrzut ekranu, co może stanowić jego treść i wreszcie – w jaki sposób przedłożyć go do akt sprawy, aby stanowił dla strony postępowania pewny i skuteczny środek dowodowy.