Prawo własności intelektualnej w Zjednoczonych Emiratach Arabskich - Tomczyk, Ewelina (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Wraz ze wzrostem postępu technologicznego i procesów globalizacji prawo własności intelektualnej zaczyna odgrywać coraz bardziej znaczącą rolę we współczesnym świecie. Zjednoczone Emiraty Arabskie jako kraj szybko rozwijający się i nastawiony na osiągnięcie dominacji gospodarczej dostrzega istotną rolę tej dziedziny prawa. Na przestrzeni ostatnich lat uchwalony został bowiem w tym kraju szereg aktów prawnych dotyczących szeroko rozumianego prawa własności intelektualnej, tj. prawa autorskiego, znaków towarowych czy też praw własności przemysłowej. Celem pracy jest zatem przedstawienie jak Zjednoczone Emiraty Arabskie jako druga co do wielkości gospodarka w świecie arabskim uregulowały normy prawne dotyczące praw własności intelektualnej, tj. w szczególności omówienie i dokonanie analizy regulacji prawnych w zakresie powyższej dziedziny prawa, przyjętych w nich rozwiązań oraz mechanizmów ochrony praw.