Podsłuch procesowy i operacyjny stosowany w Rzeczypospolitej Polskiej w kontekście prawa do prywatności - Chmielarz, Krzysztof; Chmielarz, Patryk (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Opracowanie przedstawia analizę uregulowań prawnych w zakresie stosowania podsłuchu procesowego i podsłuchu operacyjnego przez organy ścigania, które winny przestrzegać zasad konstytucyjnych standardów prawa do prywatności, zawartych zarówno w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, jak i przepisach traktatowych Unii Europejskiej. Źródłem badań były uzyskane publikowane i niepublikowane informacje od służb i organów państwowych, zawierające skalę stosowania kontroli i utrwalenia rozmów, jak również analiza aktualnych przepisów prawa.