Wady i rękojmia rzeczy najętej według art. 664 i 682 k.c. - Pędowski, Jan (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Artykuł jest próbą zanalizowania instytucji rękojmi rzeczy najętej. Przedstawia rozumienie wady w kontekście polskich przepisów o najmie. Poza przedstawieniem regulacji z art. 664 i art. 682 k.c., pokazuje spory w doktrynie prawniczej, a także różne stanowiska w orzecznictwie na temat rękojmi rzeczy najętej. Porusza m.in. kwestie stosowania przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej (art. 491-95 k.c.), czy sposobu wypowiedzenia umowy na mocy art. 682 k.c.. Głównym celem opracowania jest opisanie instytucji rękojmi rzeczy najętej, a także pokazanie głównych kontrowersji towarzyszącym stosowaniu tychże przepisów.