Analiza zasad powoływania i odwoływania sędziów wizytatorów w sądach powszechnych RP - Chmielarz, Krzysztof (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Niniejsza publikacja zawiera szczegółowe opracowanie dotyczące analizy prawnej w zakresie, powoływania i odwoływania sędziów wizytatorów, do których należy pełnienie istotnej roli w nadzorze administracyjnym nad prawidłowym funkcjonowaniem sądów powszechnych. W artykule zastosowano analizę dogmatyczno-prawną oraz zastosowano wykładnię systemową i funkcjonalną. Opracowanie zawiera również wniosek de lege ferenda.