Obowiązek zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków udzielania świadczeń zdrowotnych przez fizjoterapeutów w kontekście niestosownych zachowań seksualnych pacjentów - Przybycień, Michał (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
W ostatnich latach wzrosła rola fizjoterapeutów w opiece zdrowotnej, co uwypukliło problem niestosownych zachowań seksualnych pacjentów wobec nich. Artykuł analizuje, jak obecne przepisy prawne mogą pomóc pracodawcom w zapobieganiu takim zachowaniom i poprawie bezpieczeństwa fizjoterapeutów. Ze względu na małą liczbę badań w zakresie problemu IPSB w stosunku do fizjoterapeutów oraz dla uwidocznienia problemu przedstawiono wyniki badań, które wskazują na powszechność tego problemu nie tylko w fizjoterapii, ale także w różnych specjalnościach medycznych. Wskazano na konieczność wdrożenia formalnych protokołów, szkoleń i wsparcia psychologicznego dla pracowników ochrony zdrowia. Artykuł podkreśla potrzebę integracji wiedzy o IPSB w szkoleniach bezpieczeństwa i higieny pracy oraz procedurach oceny ryzyka zawodowego, apelując o dalsze badania i rozwój polityk ochronnych, aby lepiej chronić pracowników zdrowia przed niestosownymi zachowaniami pacjentów. W opracowaniu zaproponowano zmiany dotyczące przepisów prawa w zakresie niestosownych zachowań seksualnych pacjentów.