Dokumenty planistyczne jako przesłanka wywłaszczenia w świetle orzecznictwa sądowoadministracyjnego - Wacek, Krzysztof (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Artykuł przedstawia zagadnienie dotyczące wywłaszczenia jako przykładu ingerencji państwa w sferę prawa własności. Odpowiada na pytanie czy dokumenty planistyczne są niezbędną przesłanką do wywłaszczenia nieruchomości. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie w świetle wybranego orzecznictwa sądowoadministracyjnego, że miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego oraz decyzja o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego są koniecznymi dokumentami do wywłaszczenia nieruchomości w procesie pozyskiwania nieruchomości pod realizację celów publicznych w trybie przewidzianym ustawą o gospodarce nieruchomościami.