Powiatowe służby, inspekcje i straże w strukturze powiatowej administracji zespolonej – koncepcja nadal aktualna? - Kisała, Magdalena (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Koncepcja zespolenia służb, inspekcji i straży pod zwierzchnictwem starosty funkcjonuje w polskim porządku prawnym od wielu lat. Została ustanowiona, aby wykonywać w sposób jednolity politykę państwa w terenie i zapewniać bezpieczeństwo obywateli – członków wspólnot samorządowych. Jest to koncepcja, która w pierwotnym kształcie zakładała większy wpływ starosty na funkcjonowanie służb, inspekcji i straży, w obecnym stanie prawnym jego zwierzchnictwo ma ograniczony charakter. Celem artykułu jest ocena obowiązujących regulacji pod kątem zasadności dalszego funkcjonowania tej struktury, kompetencji starosty oraz skuteczności organów w wykonywaniu swych zadań.