Materialne granice ingerencji w treść postanowień ustawy zasadniczej jako instrument ochrony wolności i praw jednostki na gruncie Konstytucji RP z 1997 r. - Trachta, Aleksandra (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Celem artykułu jest zbadanie sposobów wyznaczania materialnych granic ingerencji w treść postanowień konstytucyjnych, poświęconych wolnościom i prawom jednostki. Materie te wchodzą bowiem w skład systemu wartości i zasad, wyznaczających materialną tożsamość ustawy zasadniczej. Objęcie tych regulacji wymogami kwalifikowanej procedury zmiany świadczy o wysokim stopniu ochrony tych norm. W Konstytucji RP nie wskazano jednak sposobu wyznaczania materialnych granic proponowanych zmian. Najdalej idącym instrumentem zabezpieczenia materialnej tożsamości konstytucji jest całkowite wyłączenie możliwości zmiany określonych jej przepisów, nazywanych z tego względu postanowieniami niezmienialnymi. Koncepcja tzw. implikowanych zakazów zmiany konstytucji polega natomiast na wyprowadzeniu z całokształtu postanowień ustawy zasadniczej zakazu dokonywania określonych modyfikacji. Materialna stabilność ustawy zasadniczej pełni doniosłą rolę z perspektywy ochrony konstytucyjnych wolności i praw.