Mechanizmy powoływania i odwoływania prezesów sądów w Polsce – ministerialny model zarządzania wymiarem sprawiedliwości - Chmielarz, Krzysztof (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
Artykuł analizuje rolę prezesów sądów w polskim systemie prawnym, podkreślając ich podwójną funkcję jako sędziów i organów administracyjnych odpowiedzialnych za zarządzanie sądami. Zwraca uwagę na obawy związane z ministerialnym modelem, w którym Minister Sprawiedliwości ma znaczną swobodę w powoływaniu i odwoływaniu prezesów sądów, co może zagrażać niezależności sądów. Analiza sugeruje, że ograniczona rola samorządu sędziowskiego w tych procesach osłabia pozycję sędziów i wzywa do zmian legislacyjnych w celu wzmocnienia niezależności sądownictwa. Zaleca się wzmocnienie roli Krajowej Rady Sądownictwa i wprowadzenie bardziej rygorystycznych kryteriów odwoływania, aby lepiej chronić praworządność.