Biopestycydy jako stymulatory odporności roślin

Autor

  • Agnieszka Mołoń Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Katedra Zoologii
  • Roma Durak Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Katedra Zoologii

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2018.22.1.9

Słowa kluczowe:

preparaty biologiczne, biologiczna ochrona roślin, odporność roślin, elicytory, insektycydy, metabolity wtórne

Abstrakt

Obecna koncepcja rozwoju rolnictwa, tzw. rolnictwo zrównoważone, oraz wdrażanie technik integrowanej ochrony roślin zakłada ograniczenie zużycia chemicznych środków na rzecz środków pochodzenia naturalnego. Kluczową rolę pełnią tu biopestycydy o działaniu owadobójczym, bakteriobójczym, grzybobójczym i chwastobójczym. Roślina pod wpływem patogenu może uruchomić reakcje obronne o zasięgu lokalnym i/lub systemowym. Obecnie coraz większą uwagę skupia się na indukowaniu reakcji obronnych roślin. Praca przedstawia mechanizmy obronne, stymulatory odporności roślin i grupy związków pochodzenia roślinnego wykazujące działanie insektycydowe.

Pobrania

Opublikowane

2018-07-23