Drugie życie odpadów winiarskich. Praktyki zrównoważonego przetwarzania

Autor

  • Łukasz Kogut Kolegium Nauk Przyrodniczych UR, Instytut Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Studenckie Koło Naukowe Technologów Żywności „FERMENT”

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.2.4

Słowa kluczowe:

odpady winiarskie, przetwórstwo, zrównoważony rozwój, ekstrakty roślinne

Abstrakt

Praca prezentuje zrównoważone podejście do przetwarzania odpadów (wytłoków, pestek, łodyg, osadów drożdżowych) powstających podczas produkcji wina. Zawiera przegląd różnych metod ich wykorzystania w różnych branżach przemysłu, w tym spożywczym, paszowym, biogazowym, nawozowym, kosmetycznym, budowlanym oraz w medycynie. Podkreślono potencjał tych odpadów w produkcji funkcjonalnych produktów, zwracając uwagę na ich rolę w gospodarce o obiegu zamkniętym oraz w ograniczaniu negatywnego wpływu winiarstwa na środowisko. Dzięki innowacyjnym metodom przetwarzania, odpady winiarskie mogą być wykorzystywane do tworzenia produktów o szerokim zakresie zastosowań, przyczyniając się do zrównoważonego rozwoju oraz poprawy efektywności wykorzystania zasobów. Celem pracy jest przedstawienie sposobów na zmniejszenie negatywnego wpływu produkcji wina na środowisko oraz wskazanie korzyści ekonomicznych płynących z przetwarzania tych odpadów.

Pobrania

Opublikowane

2024-12-27