Źródła platynowców w żywności pochodzenia zwierzęcego i ich wpływ na zdrowie człowieka
Słowa kluczowe:
platynowce, żywność pochodzenia zwierzęcego, skażenie żywnościAbstrakt
W pracy przedstawiono przegląd literatury dotyczącej platynowców w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności pochodzenia zwierzęcego. Skażenie środowiska i żywności pierwiastkami z grupy platynowców: platyną, rodem i palladem jest skutkiem ścierania katalizatorów samochodowych zawierających właśnie te metale. Poprzez kolejne etapy łańcucha pokarmowego trafiają one ostatecznie do organizmu człowieka, gdzie mogą powodować niekorzystne interakcje. Możliwy jest również szkodliwy wpływ pierwiastków tej grupy na organizmy roślinne i zwierzęce. Obecność w środowisku rodu, platyny i palladu może zatem spowodować zaburzenie równowagi pomiędzy rozwojem gospodarczym, a środowiskiem naturalnym i zdrowiem człowieka, warunkującej zrównoważony rozwój.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.