Źródła platynowców w żywności pochodzenia zwierzęcego i ich wpływ na zdrowie człowieka

Autor

  • Eliza Maria Chodkowska Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego

Słowa kluczowe:

platynowce, żywność pochodzenia zwierzęcego, skażenie żywności

Abstrakt

W pracy przedstawiono przegląd literatury dotyczącej platynowców w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności pochodzenia zwierzęcego. Skażenie środowiska i żywności pierwiastkami z grupy platynowców: platyną, rodem i palladem jest skutkiem ścierania katalizatorów samochodowych zawierających właśnie te metale. Poprzez kolejne etapy łańcucha pokarmowego trafiają one ostatecznie do organizmu człowieka, gdzie mogą powodować niekorzystne interakcje. Możliwy jest również szkodliwy wpływ pierwiastków tej grupy na organizmy roślinne i zwierzęce. Obecność w środowisku rodu, platyny i palladu może zatem spowodować zaburzenie równowagi pomiędzy rozwojem gospodarczym, a środowiskiem naturalnym i zdrowiem człowieka, warunkującej zrównoważony rozwój.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27