Mleko i ser kozi z regionu podkarpacia

Autor

  • Jacek Sikora Dział Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy
  • Aldona Kawęcka Dział Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy

Słowa kluczowe:

ser kozi, laktacja, skład mleka

Abstrakt

Celem doświadczenia było ustalenie parametrów mleka koziego w różnych fazach laktacji w aspekcie produkcji serowarskiej. Materiał doświadczalny stanowiło mleko i wyprodukowany z niego ser, pochodzące od kóz utrzymywanych w gospodarstwie prywatnym na terenie woj. podkarpackiego. Wydajność mleka od kozy obliczona na podstawie dojów kontrolnych zamykała się w granicach od 388 kg do 423 l. Wraz z trwaniem laktacji zmieniała się zawartość składników mleka, co miało wpływ na ilość produkowanego sera. Pierwszy miesiąc laktacji charakteryzował się niską wydajnością wyprodukowanego mleka przez kozę na dzień (0,92 l), niską zawartością tłuszczu, białka i kazeiny. Produkcja sera w tym okresie była najniższa (8,97 kg). W ostatniej fazie laktacji zwiększyła się zawartość wszystkich składników mleka. Produkcja sera w tej fazie była najwyższa (11,87 kg) i różniła się istotnie od stwierdzonej w poprzednich okresach laktacji.

Downloads

Download data is not yet available.

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27