Mleko i ser kozi z regionu podkarpacia
Słowa kluczowe:
ser kozi, laktacja, skład mlekaAbstrakt
Celem doświadczenia było ustalenie parametrów mleka koziego w różnych fazach laktacji w aspekcie produkcji serowarskiej. Materiał doświadczalny stanowiło mleko i wyprodukowany z niego ser, pochodzące od kóz utrzymywanych w gospodarstwie prywatnym na terenie woj. podkarpackiego. Wydajność mleka od kozy obliczona na podstawie dojów kontrolnych zamykała się w granicach od 388 kg do 423 l. Wraz z trwaniem laktacji zmieniała się zawartość składników mleka, co miało wpływ na ilość produkowanego sera. Pierwszy miesiąc laktacji charakteryzował się niską wydajnością wyprodukowanego mleka przez kozę na dzień (0,92 l), niską zawartością tłuszczu, białka i kazeiny. Produkcja sera w tym okresie była najniższa (8,97 kg). W ostatniej fazie laktacji zwiększyła się zawartość wszystkich składników mleka. Produkcja sera w tej fazie była najwyższa (11,87 kg) i różniła się istotnie od stwierdzonej w poprzednich okresach laktacji.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.