Formy degradacji chemicznej gleb powiatu kolbuszowskiego

Autor

  • Stanisław Właśniewski Zakład Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii, Uniwersytet Rzeszowski
  • Janina Kaniuczak Zakład Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii, Uniwersytet Rzeszowski
  • Edmund Hajduk Zakład Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

gleba, degradacja, zakwaszenie, wyjałowienie, metale ciężkie

Abstrakt

Na terenie powiatu przeważają gleby bardzo kwaśne i kwaśne o niskiej zasobności w fosfor, potas i magnez. W tej sytuacji duże znaczenie w praktyce rolniczej ma wapnowanie oraz nawożenie P, K i Mg dostosowane do wymagań pokarmowych roślin. Gleby użytków rolnych w powiecie kolbuszowskim nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi. Stwierdzone średnie zawartości metali: Cd-0,24; Cu-5,5; Ni-5,6; Pb-14,9; Zn-24,4, Cr-18,6; Mn-206 i Fe 5783 mg/kg w wierzchniej warstwie gleb, mieszczą się w zakresach stężeń tych metali spotykanych w glebach o naturalnej ich zawartości. Jedynie na terenach o podwyższonej zawartości kadmu w glebie (> 0,30 mg/kg) powinno ograniczyć się uprawę warzyw przeznaczonych dla dzieci.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27