Formy degradacji chemicznej gleb powiatu kolbuszowskiego
Słowa kluczowe:
gleba, degradacja, zakwaszenie, wyjałowienie, metale ciężkieAbstrakt
Na terenie powiatu przeważają gleby bardzo kwaśne i kwaśne o niskiej zasobności w fosfor, potas i magnez. W tej sytuacji duże znaczenie w praktyce rolniczej ma wapnowanie oraz nawożenie P, K i Mg dostosowane do wymagań pokarmowych roślin. Gleby użytków rolnych w powiecie kolbuszowskim nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi. Stwierdzone średnie zawartości metali: Cd-0,24; Cu-5,5; Ni-5,6; Pb-14,9; Zn-24,4, Cr-18,6; Mn-206 i Fe 5783 mg/kg w wierzchniej warstwie gleb, mieszczą się w zakresach stężeń tych metali spotykanych w glebach o naturalnej ich zawartości. Jedynie na terenach o podwyższonej zawartości kadmu w glebie (> 0,30 mg/kg) powinno ograniczyć się uprawę warzyw przeznaczonych dla dzieci.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.