Ocena technologii produkcji roślin okopowych w województwie łódzkim

Autor

  • Zdzisław Wyszyński Katedra Agronomii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Izabela B. Toborowicz Katedra Agronomii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Słowa kluczowe:

ziemniak, burak cukrowy, plantacja produkcyjna, wskaźnik kompleksowości technologii produkcji

Abstrakt

W latach 2002-2006 przeprowadzono badania ankietowe w 390 gospodarstwach na terenie woj. łódzkiego. Badania dotyczyły oceny technologii produkcji roślin okopowych: ziemniaka i buraka cukrowego. Pozyskano dane agrotechniczne 351 plantacji produkcyjnych ziemniaka i 186 buraka cukrowego. Większym wskaźnikiem kompleksowości technologii produkcji charakteryzowała się uprawa buraka cukrowego (86%) w porównaniu z ziemniakiem (67%). Udział poprawnych decyzji agrotechnicznych średnio dla badanych gatunków był największy dla klasy gleby (80%), przedplonu (84)%, terminu i dawki stosowanego obornika (85,3%), terminu (86%) i normy (87,2%) siewu (sadzenia), zbioru kombajnem (83%). Odstępstwa od zaleceń w technologii produkcji najczęściej dotyczyły: wielkości stosowanych dawek nawozów mineralnych, stosowania dokarmiania dolistnego, a dodatkowo u ziemniaka stosowania fungicydów, herbicydów i stopnia kwalifikacji materiału sadzeniakowego.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27