Ocena technologii produkcji roślin okopowych w województwie łódzkim
Słowa kluczowe:
ziemniak, burak cukrowy, plantacja produkcyjna, wskaźnik kompleksowości technologii produkcjiAbstrakt
W latach 2002-2006 przeprowadzono badania ankietowe w 390 gospodarstwach na terenie woj. łódzkiego. Badania dotyczyły oceny technologii produkcji roślin okopowych: ziemniaka i buraka cukrowego. Pozyskano dane agrotechniczne 351 plantacji produkcyjnych ziemniaka i 186 buraka cukrowego. Większym wskaźnikiem kompleksowości technologii produkcji charakteryzowała się uprawa buraka cukrowego (86%) w porównaniu z ziemniakiem (67%). Udział poprawnych decyzji agrotechnicznych średnio dla badanych gatunków był największy dla klasy gleby (80%), przedplonu (84)%, terminu i dawki stosowanego obornika (85,3%), terminu (86%) i normy (87,2%) siewu (sadzenia), zbioru kombajnem (83%). Odstępstwa od zaleceń w technologii produkcji najczęściej dotyczyły: wielkości stosowanych dawek nawozów mineralnych, stosowania dokarmiania dolistnego, a dodatkowo u ziemniaka stosowania fungicydów, herbicydów i stopnia kwalifikacji materiału sadzeniakowego.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.