Kształtowanie się chemicznych właściwości gleby brunatnej pod wpływem symulowanego kwaśnego opadu w doświadczeniu lizymetrycznym
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2020.24.2.1Słowa kluczowe:
profil glebowy, skład przesączy, przyswajalne formy magnezu, fosforu i potasuAbstrakt
W ekosystemach naturalnych odczyn glebowy jest stabilny i powiązany z warunkami siedliskowymi. W glebach uprawnych użytkowanych rolniczo istnieje ciągła potrzeba korekty odczynu do poziomu odpowiadającego wymaganiom roślin. W badaniach lizymetrycznych określono tempo zakwaszania i jego zasięg w profilu gleby brunatnej użytkowanej rolniczo pod wpływem symulowanego kwaśnego opadu. Oszacowano, że zakwaszenie gleby symulowanym kwaśnym opadem równoważne sumie zasad wymiennych poziomu Ap gleby brunatnej, zwiększa w przesączach lizymetrycznych stężenie magnezu 15 krotnie i wapnia 9 krotnie, w porównaniu do przemywania wodą. Wprowadzane kationy wodorowe eliminują z kompleksu sorpcyjnego gleby kationy zasadowe, a wraz ze wzrostem stężenia zwiększają zasięg wymywania w profilu gleby. W górnej części profilu pojawia się glin wymienny. Stopień wysycenia zasadami kompleksu sorpcyjnego gleby brunatnej pod wpływem zakwaszenia równoważnego sumie zasad wymiennych poziomu Ap, w stropowej części profilu obniża się do zera, natomiast w części spągowej wykazuje nikłą reakcję. Pod wpływem zwiększającego się zakwaszenia dynamika w profilu przyswajalnych form magnezu jest niejednoznaczna, zwiększa się zasobność w przyswajalny fosfor w poziomach Ap i B, natomiast zasobność przyswajalnego potasu nie ulega większym zmianom.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Polish Journal for Sustainable Development
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.