Gospodarka o obiegu zamkniętym w kontekście strat i marnowania żywności

Autor

  • Michał Kopeć Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • Krzysztof Gondek Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • Monika Mierzwa-Hersztek Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2018.22.2.6

Słowa kluczowe:

GOZ, produkcja, konsumpcja żywności, odpady żywności

Abstrakt

Marnowanie żywności jest problemem gospodarczym i społecznym. Od wielu lat podejmuje się próby ograniczenia strat i marnowania żywności na różnych poziomach. Celem artykułu było zaprezentowanie ważnych ogniw w tych działaniach; w tym funkcjonowania Banków Żywności i strategii Gospodarki o Obiegu Zamkniętym. Podkreślono potrzebę działań organizacyjnych i edukacyjnych w tym zakresie na poziomie produkcji, logistyki, spożycia i gospodarki odpadami. Działania te powinny zakładać hierarchię prowadzącą w ostateczności do całkowitej redukcji rozpraszania składników i energii skumulowanych w wyprodukowanej żywności. Pozwoli to jednocześnie na mniejsze oddziaływanie przemysłu rolno-spożywczego oraz efektów konsumpcji na środowisko.

Pobrania

Opublikowane

2018-12-28