Gospodarka o obiegu zamkniętym w kontekście strat i marnowania żywności

Autor

  • Michał Kopeć Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • Krzysztof Gondek Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • Monika Mierzwa-Hersztek Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2018.22.2.6

Słowa kluczowe:

GOZ, produkcja, konsumpcja żywności, odpady żywności

Abstrakt

Marnowanie żywności jest problemem gospodarczym i społecznym. Od wielu lat podejmuje się próby ograniczenia strat i marnowania żywności na różnych poziomach. Celem artykułu było zaprezentowanie ważnych ogniw w tych działaniach; w tym funkcjonowania Banków Żywności i strategii Gospodarki o Obiegu Zamkniętym. Podkreślono potrzebę działań organizacyjnych i edukacyjnych w tym zakresie na poziomie produkcji, logistyki, spożycia i gospodarki odpadami. Działania te powinny zakładać hierarchię prowadzącą w ostateczności do całkowitej redukcji rozpraszania składników i energii skumulowanych w wyprodukowanej żywności. Pozwoli to jednocześnie na mniejsze oddziaływanie przemysłu rolno-spożywczego oraz efektów konsumpcji na środowisko.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Banki Żywności [dok. elektr.: https://bankizywnosci.pl/o-bankach-zywnosci/informacje-ogolne/. data wejścia 30.12.2017].

Bilska B., Wrzosek M., Krajewski K., Kolozyn-Krajewska D. 2015. Zrównoważony rozwój sektora żywnościowego a ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności. J. of Agribusiness and Rural Development. 02. 36. 171-179.

Borowski M., Kowalewska M., Kwasek M., Obiedzińska A. 2016. Wpływ strat i marnotrawstwa żywności na bezpieczeństwo żywnościowe. Instytut Ekonomiki Rolnictwa. [W:] Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. 37. ss 126.

Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów, KO M/2011/112. Plan działania prowadzący do przejścia na konkurencyjną gospodarkę niskoemisyjną do 2050 r. Bruksela. 8.3.2011.

Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno--Społecznego i Komitetu Regionów KO M/2014/0398. Ku gospodarce o obiegu zamkniętym: program "zero odpadów" dla Europy. Bruksela. 2.7.2014.

Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno - Społecznego I Komitetu Regionów COM(2015) 614. Zamknięcie obiegu - plan działania UE dotyczący gospodarki o obiegu zamkniętym. Bruksela. 2.12.2015.

Kostecka J., Garczyńska M., Pączka G. 2018. Food Waste in the Organic Recycling System and Sustainable Development. Problemy ekorozwoju – Problems of Sustainable Development. vol.13. no 2.157-164.

Mapa drogowa transformacji w kierunku gospodarki o obiegu zamkniętym. Ministerstwo Rozwoju. 2016. Zespół do spraw Gospodarki o Obiegu Zamkniętym [dok. Elektr.: https://www.mr.gov.pl/media/31893/MapaGOZ.pdf. data wejścia 10.01.2018].

Model Ograniczenie Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa (MOST) – Przewodnik Wdrażania. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności ss. 74 (dok. Elektr.: http://www.projektmost.niemarnuje.pl/media/procedura_most.pdf. data wejścia 10.01.2018].

Procedura Ograniczenia Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa (MOST), Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020. 2014. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Warszawa. ss. 14.

Projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności [dok. elektr.: https://www.senat.gov.pl/prace/senat/proces-legislacyjny-w-senacie/inicjatywy-ustawodawcze/inicjatywa,25.html. data wejścia 28.02.2018].

Report 2017. The Sustainable Development Goals Report. United Nations New York. pp. 64.

Rozporządzenie MŚ z dnia 10 listopada 2015 r. w sprawie listy rodzajów odpadów, które osoby fizyczne lub jednostki organizacyjne niebędące przedsiębiorcami mogą poddawać odzyskowi na potrzeby własne, oraz dopuszczalnych metod ich odzysku. Dz. U. 2015 poz. 93.

Sapek A. 2013. Rozpraszanie składników nawozowych z żywności traktowanej jako odpad. Woda-Środowisko-Obszary wiejskie. 13. 1. 129-142.

Stępień S., Dobrowolski D. 2017. Straty i marnotrawstwo w łańcuchu dostaw żywności – propedeutyka problemu. Progress in Economic Sciences. 4. 305-316.

Szmelter A. 2016. Specyfika zarządzania zamkniętą pętlą łańcucha dostaw w sektorze spożywczym. Logistyka Odzysku, 3, 20-26.

Śmiechowska M. 2015. Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności. Ann. Acad. Med. Gedan. 2015. 45. 89-97.

Światowy Dzień Żywności [dok. Elektr.: https://en.wikipedia.org/wiki/World_Food_Dayhttps://en.wikipedia.org/wiki/World_Food_Day. data wejścia 01.03.2018].

Wojciechowski T. 2017. Zbiórka odpadów bio kluczem do GOZ-u. Ener. i Rec. 3. 22-24.

Pobrania

Opublikowane

2018-12-28