Agroturystyka jako wsparcie różnorodności biologicznej

Autor

  • Marta Pisarek Katedra Agroekologii, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Tomasz Olbrycht Katedra Agroekologii, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Marta Gargała-Polar Zakład Architektury Krajobrazu, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Monika Kucharska-Świerszcz SKN Rolników „Włościanin”

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2018.22.1.7

Słowa kluczowe:

organizmy pożyteczne, bioróżnorodność, gospodarstwo agroturystyczne

Abstrakt

Postępująca degradacja środowiska przyrodniczego wymaga poszukiwania równowagi pomiędzy działalnością człowieka a stanem środowiska przyrodniczego. Odpowiedzią na potrzeby środowiskowe jest zrównoważony rozwój, w który wpisuje się turystyka wspierająca różnorodność biologiczną. Przykładem dobrej praktyki może być taka organizacja gospodarstwa agroturystycznego by wspierało ono organizmy pożyteczne. Ich obecność na terenie gospodarstwa jest możliwa poprzez odpowiedni dobór roślin i podporządkowanie elementów małej architektury potrzebom zwierząt wolno żyjących.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Balińska A. 2010. Konkurencyjność produktu turystyki wiejskiej w opinii turystów, Acta Sci. Pol. Oeconomia. 9(4). 5-14.

Banaszak J., Czechowska W. Czechowski W., Garbarczyk H., Sawoniewicz J., Wiśniowski B. 2000. Zagrożenia i perspektywy ochrony owadów błonkoskrzydłych (Hymenoptera). Wiad. entomol. 18. Supl. 2. 177-211.

Błachowski G., Węgla A. (red.). 2017. Poradnik ochrony nietoperzy, Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Nietoperzy. Supraśl. 76.

Czerwińska-Jaśkiewicz M. 2012. Wymagania turystów wobec produktu agroturystycznego. Studium empiryczne. Zesz. Nauk. Uniw. Szcz. 701. Ekonomiczne Problemy Usług. 86. 233-247.

Jagiełło K., Szałata R. 2014. Hotele dla dzikich zapylaczy. Zrób to sam. Wyd. Greenpeace Polska. 8.

Jakubowski T. 2016. Jeż utknął pomiędzy prętami ogrodzenia. Na pomoc ruszyli strażnicy miejscy [dok. elektr.: https://wawalove.wp.pl/jez-utknal-pomiedzy-pretami-ogrodzenia-na-pomoc-ruszyli-straznicy-miejscy-6178752076499073a; data wejścia 1.12.2017].

Jeż utknął w śmiertelnej pułapce. Trzeba było piłować ogrodzenie. 2017. [dok. Elektr.: www.tvp.info/33937350/jez-utknal-w-smiertelnej-pulapce-trzeba-bylo-pilowac-ogrodzenie; data wejścia 1.12.2017].

Konieczna K., Olbrycht T., Kucharska M. 2015. Domek dla owadów jako element małej architektury ogrodowej i jego rola w ochronie bioróżnorodności. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Nauki Przyrodnicze Tom I Część I. Wyd. Młodzi Naukowcy. Poznań. 62-67.

Konieczna K., Olbrycht T., Czerniakowski Z., Pisarek M., Gargała M., Kucharska M. 2016. Modelowy projekt przydomowego ogrodu dla motyli. Tożsamość Krajobrazu. Tom 5: O krajobrazie zachowanym i przekształconym. Wyd. Agencja Wydawnicza EkoPress. Białystok. 150-160.

Kordowska M., Kulczyk S. 2014. Stan i perspektywy rozwoju turystyki ornitologicznej w Polsce. Turyzm. 24(2). 17-24.

Kostecka J. 2009. Przestrzeń przyrodnicza jako wartość dla zrównoważonego rozwoju. Zesz. Nauk. Poł.-Wsch. Oddziału PTIE i PTG w Rzeszowie. 11. 135-140.

Kostecka J. 2015. Turystyka wiejska i możliwości wykorzystywania wermikultury dla rozszerzenia oferty turystycznej oraz propagowania zrównoważonego rozwoju. [w:] W. Kamińska i M. Wilk-Grzywna (red.). Turystyka wiejska i agroturystyka. Nowe paradygmaty dla XXI wieku. Studia KPZK PAN. Tom CLXII. 275-294.

Kostecka J., Kostecki A.W. 2016. Klastry turystyczne w woj. podkarpackim elementem zrównoważonego rozwoju. Studia KPZK PAN. Tom CLXXII. 149-173.

Krupa J. 2016. Działania proekologiczne w turystyce szansą na jej zrównoważony rozwój, Zeszyt Naukowy Turystyka i Rekreacja. 13. 5-24.

Kujawska M., Łuczaj Ł., Sosnowska J., Klepacki P. 2016. Rośliny w wierzeniach i zwyczajach ludowych. Słownik Adama Fischera. Wyd. Polskie Towarzystwo Ludoznawcze. Wrocław. 519.

Kurczewski R. 2016. Ochrona przyrody i turystyka wiejska. [w:] S. Graja-Zwolińska, A. Spychała, K. Kasprzak (red.). Turystyka wiejska. T. 2. Zagadnienia przyrodnicze i kulturowe. Poznań. Wyd. Wieś Jutra. 9-15.

Kuźnicka E., Michałowski K., Balcerak M., Boruta A. 2015. Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty. Wiadomości Zootechniczne. R. LIII. 4. 132-137.

Marcinkiewicz C. 2013. Rozwój i stan polskiej agroturystyki. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Humanitas. Zarządzanie. 1. 21-35.

Mitura T. 2015. Turystyka wiejska jako forma zrównoważonej turystyki na przykładzie województwa podkarpackiego. [w:] B. Petrecka, S. Dyrda-Maciałek, K. Rejman (red.). Europa w ujęciu interdyscyplinarnym – społeczeństwo, polityka, gospodarka, turystyka. Wyd. PWSTE. Jarosław. 337-350.

Mitura T, Buczek-Kowalik M. 2016a. Zagroda edukacyjna jako nowy produkt turystyczny (przykład województwa podkarpackiego). Annales UMCS. Sectio B. Vol. LXXI. 2. 117-128.

Mitura T., Buczek-Kowalik M. 2016b. Zróżnicowanie oferty agroturystycznej w województwie podkarpackim. [w:] S. Graja-Zwolińska, A. Spychała, K. Kasprzak (red.). Turystyka wiejska. 2. Zagadnienia przyrodnicze i kulturowe. Poznań. Wyd. Wieś Jutra. 42-52.

Pasek M., Dróżdż R. 2016. Ekologiczne aspekty funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych. [w:] S. Graja-Zwolińska, A. Spychała, K. Kasprzak (red.). Turystyka wiejska. t. 2. Zagadnienia przyrodnicze i kulturowe, Poznań, Wyd. Wieś Jutra. 23-32.

Pisarek M., Lechowska J. 2011. Rola rolnictwa w budowaniu produktu agroturystycznego w południowo-wschodniej Polsce. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin. Oeconomica. 288(64). 143-152.

Pisarek M., Lechowska J. 2014. Nowoczesne formy turystyki szansą zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich Podkarpacia. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie. t. 14. 4(48). 63-76.

Połucha I., Marks E. 2011. Zasady kreowania przestrzeni ogrodowej w gospodarstwach agroturystycznych. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin. Oeconomica. 286(62), 203-214.

Rymon-Lipińska J. 2015. Tradycyjne ogrody przyjazne naturze i krajobrazom. Wyd. Pomorski Zespół Parków Krajobrazowych. Oddział w Charzykowy. Zaborski Park Krajobrazowy. 48.

Sikora J. 2016. Edukacja w agroturystyce. [w:] A. Jęczmyk, J. Uglis, M. Maćkowiak (red.). Turystyka wiejska. t. 1. Zagadnienie ekonomiczne i marketingowe. 9-18

Sikora S. 2010. Występowanie oraz cele i możliwości praktycznej ochrony dziuplaków w różnych środowiskach ze szczególnym uwzględnieniem drzewostanów leśnych. Zarządzanie Ochroną Przyrody w Lasach. 04. 139-154.

Sikorska-Wolak I., Zawadka J. 2012. Oczekiwania konsumentów na rynku usług agroturystycznych. Studia Ekonomiczne i Regionalne. 5(1). 34-47.

Tokarska-Guzik B., Dajdok Z., Zając M., Zając A., Urbisz A., Danielewicz W., Hołdyński C. 2012. Rośliny obcego pochodzenia w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem gatunków inwazyjnych. Wyd. Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska. Warszawa. 197.

Tomalka-Sadownik A. 2009. Jeż – zagrożenia oraz metody czynnej ochrony. Ekonatura. 12. 15-17.

Zawadka J., Pietrzak-Zawadka J. 2016. Zachowania i oczekiwania turystów dotyczące wypoczynku w gospodarstwach agroturystycznych funkcjonujących na obszarach przyrodniczo cennych. Ekonomia i Środowisko. 1(56). 117-128.

Pobrania

Opublikowane

2018-07-23

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>