Agroturystyka jako wsparcie różnorodności biologicznej

Autor

  • Marta Pisarek Katedra Agroekologii, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Tomasz Olbrycht Katedra Agroekologii, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Marta Gargała-Polar Zakład Architektury Krajobrazu, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Monika Kucharska-Świerszcz SKN Rolników „Włościanin”

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2018.22.1.7

Słowa kluczowe:

organizmy pożyteczne, bioróżnorodność, gospodarstwo agroturystyczne

Abstrakt

Postępująca degradacja środowiska przyrodniczego wymaga poszukiwania równowagi pomiędzy działalnością człowieka a stanem środowiska przyrodniczego. Odpowiedzią na potrzeby środowiskowe jest zrównoważony rozwój, w który wpisuje się turystyka wspierająca różnorodność biologiczną. Przykładem dobrej praktyki może być taka organizacja gospodarstwa agroturystycznego by wspierało ono organizmy pożyteczne. Ich obecność na terenie gospodarstwa jest możliwa poprzez odpowiedni dobór roślin i podporządkowanie elementów małej architektury potrzebom zwierząt wolno żyjących.

Pobrania

Opublikowane

2018-07-23

Inne teksty tego samego autora