Zmiany parametrów jakościowych mięsa w procesie mrożenia
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.2.8Słowa kluczowe:
mięso wieprzowe, mrożenie, jakośćAbstrakt
Mrożenie mięsa ma na celu zapewnienie trwałości i bezpieczeństwa żywnościowego. Celem pracy było przedstawienie wpływu procesu mrożenia mięsa na jego parametry jakościowe. Materiałem badawczym było mięso wieprzowe poddane procesowi zamrażania przez okres 1 i 3 miesięcy. Wykazano, że choć proces mrożenia wprowadza pewne zmiany w strukturze mięsa, nie wpływa znacząco na jego jakość. Mrożenie nie dyskwalifikuje mięsa z punktu widzenia konsumenta, o ile proces mrożenia i przechowywania jest przeprowadzony prawidłowo.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.