Cakiel podhalański rasą rodzimą na Podkarpaciu

Autor

  • Anna Augustyńska-Prejsnar Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Jadwiga Lechowska Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

cakiel podhalański, rasa rodzima, ochrona zasobów genetycznych, walory użytkowe

Abstrakt

Cakiel podhalański jest rodzimą rasą stanowiącą bardzo cenny element różnorodności genetycznej. Jest to rasa wybitnie przystosowana do surowych warunków klimatycznych, posiada szereg zalet i korzystnych cech, które predysponują ją do wszechstronnej użytkowości. Użytkowanie owiec tej rasy wywiera korzystny wpływ na kształtowanie krajobrazu i jego zachowanie.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2011-12-24