Wybrane aspekty toksykologii dżdżownic w kontekście zrównoważonego rozwoju

Autor

  • Mariola Garczyńska Zakład Biologicznych Podstaw Rolnictwa i Edukacji Środowiskowej Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Anna Mazur Zakład Biologicznych Podstaw Rolnictwa i Edukacji Środowiskowej Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Joanna Kostecka Zakład Biologicznych Podstaw Rolnictwa i Edukacji Środowiskowej Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

dżdżownice Lumbricidae, toksykologia środowiska, zrównoważony rozwój

Abstrakt

Gleba, stanowiąca podstawę łańcuchów pokarmowych, jest obciążona przez wiele substancji toksycznych. Wpływa to niekorzystnie nie tylko na jej zróżnicowanie biologiczne, ale także na wielkość i jakość plonów. Zastosowanie dżdżownic (Lumbricidae) do monitoringu zanieczyszczeń gleby posiada wiele zalet. Ich przewaga jako bioindykatorów w tym środowisku, wynika z faktu, że mają kontakt z glebą zarówno poprzez powierzchnię zewnętrzną ciała jak i wewnętrznie, przez przewód pokarmowy. Właściwości bioindykacyjne dżdżownic przejawiają się na różnych poziomach; począwszy od całych populacji (biowskaźniki) aż do zmian fizjologicznych czy biochemicznych, zachodzących w komórkach czy też poszczególnych organellach (biomarkery). Z tego też powodu eksperymenty prowadzone są zarówno w terenie, jak i w laboratorium i przewiduje się, że rola dżdżownic w badaniach toksykologicznych będzie wzrastała. Zmiany zachodzące pod wpływem stresora/toksyny w ich komórkach mogą stanowić łatwą i tanią metodę oceny zanieczyszczenia gleb różnymi związkami. Jest to ważne z punktu widzenia dbałości o jakość gleby – istotną dla zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 5 > >>