Biochemiczna ocena stopnia świeżości jaj pochodzących od kur polskich zachowawczych rodów nieśnych

Autor

  • Radosław Józefczyk Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Janusz Leniart Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Konrad Stróż Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Maria Droba Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

β-N-Acetyloglukozaminidaza, białko jaja, kura, stopień świeżości

Abstrakt

Badano aktywność enzymu hydrolitycznego β-N-Acetyloglukozaminidazy (β-HEX) w białku jaj dwu zachowawczych rodów kur nieśnych: Leghorn H-22 i Żółtonóżka Ż-33 podczas krótkotrwałego przechowywania jaj w temperaturze pokojowej. Stwierdzono, że aktywność właściwa β-HEX u obydwu badanych rodów kształtuje się podobnie i nie różni istotnie pomiędzy rodami. Aktywność właściwa β-HEX w białku jaj kur rodu Leghorn H-22 wynosiła 4,04±0,35 mU/mg białka i zmniejszyła się do 5 % początkowej wartości po siedmiu dniach. Podobnie, w białku jaj kur rodu Żółtonóżka Ż-33 aktywność właściwa β-HEX wynosiła 3,30±0,44 mU/mg białka w pierwszym dniu po zniesieniu i zmniejszyła się do 1,8 % początkowej wartości po siedmiu dniach. Pomiar aktywności β-HEX w białku jaj krótkotrwale przechowywanych może być wykorzystany jako test określający świeżość jaj u obu badanych rodów kur.

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27