Antyutleniacze pochodzenia roślinnego i syntetycznego – ich rola i właściwości

Autor

  • Joanna Kisała Zakład Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego

Słowa kluczowe:

antyutleniacze, wolne rodniki

Abstrakt

Antyutleniacze są substancjami chemicznymi, które neutralizując reaktywne formy tlenu zmniejszają oksydacyjne uszkodzenia komórek i biocząsteczek. Zapobiegają uszkodzeniu naczyń krwionośnych, chronią przed czynnikami powodującymi raka, pozwalają obniżyć ryzyko choroby wieńcowej oraz Alzheimera. Głównym źródłem antyutleniaczy jest pożywienie, znajdują się one w roślinach zbożowych, owocach, warzywach, rybach, mogą być także przyjmowane w formie suplementów diety. Praca ta opisuje czym są antyutleniacze i jak ich właściwości możemy charakteryzować.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27