Wpływ stanu środowiska i sposobu utrzymania pszczół na jakość miodu

Autor

  • Joanna Kisała Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego
  • Małgorzata Dżugan Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego

Słowa kluczowe:

miód, metale ciężkie, antybiotyki, pestycydy

Abstrakt

Celem pracy jest przedstawienie możliwości wykorzystania pszczół jako bioindykatorów skażenia środowiskowego. Do substancji, które potencjalnie można by kontrolować w środowisku w oparciu o produkty pszczele zalicza się metale ciężkie, pestycydy i substancje radioaktywne. Miód jest generalnie uważany za produkt naturalny i zdrowy. Enzymy występujące w miodzie są głównymi czynnikami odpowiedzialnymi za aktywność antybakteryjną większości miodów. Pozostałości antybiotyków i sulfonamidów, używanych w pszczelarstwie jako środek zapobiegawczy lub leczniczy do ochrony pasiek, obniżają jakość miodu.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27

Inne teksty tego samego autora