Wpływ stanu środowiska i sposobu utrzymania pszczół na jakość miodu
Słowa kluczowe:
miód, metale ciężkie, antybiotyki, pestycydyAbstrakt
Celem pracy jest przedstawienie możliwości wykorzystania pszczół jako bioindykatorów skażenia środowiskowego. Do substancji, które potencjalnie można by kontrolować w środowisku w oparciu o produkty pszczele zalicza się metale ciężkie, pestycydy i substancje radioaktywne. Miód jest generalnie uważany za produkt naturalny i zdrowy. Enzymy występujące w miodzie są głównymi czynnikami odpowiedzialnymi za aktywność antybakteryjną większości miodów. Pozostałości antybiotyków i sulfonamidów, używanych w pszczelarstwie jako środek zapobiegawczy lub leczniczy do ochrony pasiek, obniżają jakość miodu.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.