Stan atmosfery wokół zakładów chemicznych „Organika-Sarzyna” S.A. w latach 1999-2003

Autor

  • Anna Pasternakiewicz Zakład Chemii Ogólnej i Fizjologicznej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Czesław Kozyra Zakłady Chemiczne „Organika-Sarzyna” S.A.
  • Małgorzata Dżugan Zakład Chemii Ogólnej i Fizjologicznej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Ewa Maruszak Zakład Chemii Ogólnej i Fizjologicznej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

zanieczyszczenia powietrza, tlenki azotu, dwutlenek siarki, pyły

Abstrakt

Powietrze atmosferyczne, oprócz głównych składników, zawiera wiele substancji śladowych, które mogą zakłócać zarówno równowagę środowiskową, jak też niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka. Szczególne zagrożenie stanowią tlenki azotu, dwutlenek siarki i pyły.

Na skutek działalności przemysłowej Zakładów Chemicznych „Organika-Sarzyna” S.A. do środowiska może dostawać się wiele zanieczyszczeń, jednak prowadzona na szeroką skalę polityka pro-środowiskowa spowodowała, że ich zawartość w powietrzu otaczającym Zakłady była niższa od dopuszczalnego poziomu określonego w normach.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2007-12-14

Inne teksty tego samego autora