Czynniki wpływające na stabilność zielonych barwników roślin
Słowa kluczowe:
chlorofil, stabilność, czynniki środowiskoweAbstrakt
Chlorofile, zielone barwniki roślinne, charakteryzują się dużą wrażliwością na czynniki środowiskowe, wywołujące przemiany struktury magnezo-porfirynowej i związaną z nimi zmianę barwy. Metodą spektrofotometryczną określono zawartość chlorofilu w acetonowych ekstraktach ze świeżych liści pokrzywy (240 mg/dm 3 ), melisy (210 mg/dm 3 ) oraz mięty (150 mg/dm 3 ). Proporcje występowania chlorofilu a i b kształtowały się na poziomie 3:1 dla pokrzywy i melisy oraz 1:1 dla mięty. Badano wpływ światła, temperatury, rodzaju rozpuszczalnika oraz obecności utrwalacza (0,1% CuSO 4 ) na stabilność ekstraktów chlorofilowych. Badane ekstrakty zachowywały pełną aktywność wyłącznie podczas przechowywania w temperaturze 4 o C bez dostępu światła.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2006 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.