Czynniki wpływające na stabilność zielonych barwników roślin

Autor

  • Małgorzata Dżugan Zakład Chemii Ogólnej i Fizjologicznej Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego

Słowa kluczowe:

chlorofil, stabilność, czynniki środowiskowe

Abstrakt

Chlorofile, zielone barwniki roślinne, charakteryzują się dużą wrażliwością na czynniki środowiskowe, wywołujące przemiany struktury magnezo-porfirynowej i związaną z nimi zmianę barwy. Metodą spektrofotometryczną określono zawartość chlorofilu w acetonowych ekstraktach ze świeżych liści pokrzywy (240 mg/dm 3 ), melisy (210 mg/dm 3 ) oraz mięty (150 mg/dm 3 ). Proporcje występowania chlorofilu a i b kształtowały się na poziomie 3:1 dla pokrzywy i melisy oraz 1:1 dla mięty. Badano wpływ światła, temperatury, rodzaju rozpuszczalnika oraz obecności utrwalacza (0,1% CuSO 4 ) na stabilność ekstraktów chlorofilowych. Badane ekstrakty zachowywały pełną aktywność wyłącznie podczas przechowywania w temperaturze 4 o C bez dostępu światła.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2006-12-28

Inne teksty tego samego autora