Ocena zawartości podstawowych makroskładników w nasionach soi

Autor

  • Anna Pasternakiewicz Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Małgorzata Dżugan Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

nasiona soi, sucha masa, białko, tłuszcz, włókno, substancje mineralne

Abstrakt

Soja jest rośliną strączkową charakteryzującą się dobrym składem chemicznym nasion. Zawiera dużo związków białkowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i substancji mineralnych, a więc może być wykorzystywana jako pokarm dla ludzi.

W pracy przedstawiono wyniki badań nad zawartością składników biochemicznych w nasionach dwóch odmian i ośmiu rodów soi. Stwierdzono, że ich ilość zależy od odmiany/rodu. Nasiona rodów 1094 i 1161/99 były najbardziej bogate w białko, rodów 1144/99 i 1121/99 zawierały najwięcej tłuszczu, zaś poziom składników mineralnych był najwyższy w nasionach rodu 1144/99.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27

Inne teksty tego samego autora