Ocena zawartości podstawowych makroskładników w nasionach soi
Słowa kluczowe:
nasiona soi, sucha masa, białko, tłuszcz, włókno, substancje mineralneAbstrakt
Soja jest rośliną strączkową charakteryzującą się dobrym składem chemicznym nasion. Zawiera dużo związków białkowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i substancji mineralnych, a więc może być wykorzystywana jako pokarm dla ludzi.
W pracy przedstawiono wyniki badań nad zawartością składników biochemicznych w nasionach dwóch odmian i ośmiu rodów soi. Stwierdzono, że ich ilość zależy od odmiany/rodu. Nasiona rodów 1094 i 1161/99 były najbardziej bogate w białko, rodów 1144/99 i 1121/99 zawierały najwięcej tłuszczu, zaś poziom składników mineralnych był najwyższy w nasionach rodu 1144/99.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.