Możliwości i ograniczenia wykorzystania odpadów z rolnictwa na cele energetyczne
Słowa kluczowe:
odpady rolnicze, słoma, gnojowicaAbstrakt
Nadmierne zagospodarowanie gruntów rolnych do produkcji roślin na cele energetyczne może doprowadzić do wzrostu cen żywności. Dlatego wskazane jest w pierwszej kolejności zagospodarowanie odpadów i pozostałości z produkcji rolniczej jako surowców energetycznych. Do produktów ubocznych, znajdujących wykorzystanie w energetyce, zalicza się słomę, gnojowicę, odpady roślinne i zwierzęce powstające w gospodarstwach i w przemyśle rolno-spożywczym. Surowce o dużej zawartości celulozy i hemicelulozy przydatne są do produkcji biopaliw stałych (zrębki, brykiety, pelety), pozostałe można wykorzystać w procesie fermentacji metanowej do produkcji biogazu. Szacuje się, że w Polsce w samym rolnictwie potencjał energetyczny niewykorzystanej biomasy wynosi 104 PJ rocznie.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.