Możliwości i ograniczenia wykorzystania odpadów z rolnictwa na cele energetyczne

Autor

  • Alina Kowalczyk-Juśko Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu
  • Bogdan Kościk Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu
  • Monika Kwapisz Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu

Słowa kluczowe:

odpady rolnicze, słoma, gnojowica

Abstrakt

Nadmierne zagospodarowanie gruntów rolnych do produkcji roślin na cele energetyczne może doprowadzić do wzrostu cen żywności. Dlatego wskazane jest w pierwszej kolejności zagospodarowanie odpadów i pozostałości z produkcji rolniczej jako surowców energetycznych. Do produktów ubocznych, znajdujących wykorzystanie w energetyce, zalicza się słomę, gnojowicę, odpady roślinne i zwierzęce powstające w gospodarstwach i w przemyśle rolno-spożywczym. Surowce o dużej zawartości celulozy i hemicelulozy przydatne są do produkcji biopaliw stałych (zrębki, brykiety, pelety), pozostałe można wykorzystać w procesie fermentacji metanowej do produkcji biogazu. Szacuje się, że w Polsce w samym rolnictwie potencjał energetyczny niewykorzystanej biomasy wynosi 104 PJ rocznie.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27