Wykorzystanie ekstraktu z Yucca schidigera w tuczu świń

Autor

  • Janusz Ryszard Mroczek Zakład Biologicznych Podstaw Rolnictwa i Edukacji Środowiskowej Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

trzoda chlewna, tucz, odchody, amoniak, Yucca schidigera

Abstrakt

Gazem sprawiającym najwięcej problemów w intensywnych systemach chowu świń jest amoniak. Do ograniczania emisji amoniaku z odchodów zwierząt wykorzystuje się między innymi substancje saponinowe. Ekstrakt z Yucca schidigera dodawany do paszy obniża stężenie amoniaku w powietrzu chlewni. Tuczniki otrzymujące ekstrakt saponinowy odznaczały się lepszym wykorzystaniem paszy oraz wyższą masą ciała na zakończenie tuczu. W badaniach wykazano, że dodawanie do paszy ekstraktu z Yucca schidigera redukowało stężenie tego gazu w powietrzu chlewni, w granicach 25,52-25,87%. Z przeprowadzonych badań wynika, że preparaty saponinowe mogą w istotny sposób wspomagać działania człowieka zamierzające do optymalizacji czynników chemicznych mikroklimatu pomieszczeń inwentarskich dla trzody chlewnej.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27

Inne teksty tego samego autora