Zagrożenia zrównoważonego rozwoju środowiska obszarów wiejskich spowodowane intensyfikacją produkcji zwierzęcej

Autor

  • Janusz Ryszard Mroczek Zakład Przyrodniczych Podstaw Rolnictwa, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Joanna Kostecka Zakład Przyrodniczych Podstaw Rolnictwa, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

chów zwierząt, gnojowica, amoniak, zooedafon, olimpijska praca badawcza

Abstrakt

Rolnictwo, obok przemysłu (a szczególnie produkcja zwierzęca) jest jednym z głównych źródeł zanieczyszczeń środowiska przyrodniczego. Problemy związane z użytkowaniem zwierząt gospodarskich dotyczą nie tylko zagospodarowania płynnych i stałych odchodów, lecz odnoszą się także do zagrożeń, jakie stwarza nadmierne wydzielanie amoniaku. Jego emisja zaliczana jest do głównych czynników decydujących o wzroście zakwaszenia atmosfery. W pracy omówiono także uwarunkowania wykorzystywania gnojowicy i zaprezentowano metodykę przykładowych badań zooedafonu w kontakcie z jej zagrożeniem, celem inspiracji uczniów do podejmowania badawczych prac olimpijskich w warunkach problematyki środowiskowej w obszarach wiejskich.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2008-12-30

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 5 > >>