Zrównoważona logistyka żywności a technologie przemysłu 4.0

Autor

  • Jadwiga Topczewska Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski
  • Sandra Krupa SKN Animal Equus, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2022.26.1.5

Słowa kluczowe:

innowacyjne technologie, cyfryzacja, przemysł spożywczy, logistyka 4.0

Abstrakt

Zrównoważony rozwój logistyki w branży spożywczej wymaga zaimplementowania technologii Przemysłu 4.0. Technologie te przyczynią się do poprawy wydajności z utrzymaniem wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności. Optymalizacja procesów logistycznych dzięki systemom cyber-fizycznym to również redukcja kosztów, zwłaszcza procesów transportowych, ograniczenie marnotrawstwa żywności, elastyczna produkcja z oszczędnym gospodarowaniem zasobami, zmniejszenie emisji dwutlenku węgla. Zielona i zrównoważona logistyka wykorzystująca innowacyjne technologie powinna być podstawowym elementem gospodarki o obiegu zamkniętym. W pracy przedstawiono przykładowe technologie umożliwiające osiągnięcie zrównoważonej i zielonej logistyki w branży spożywczej.

Downloads

Bibliografia

Antonowicz M., Jarzębowski S., Gonsior T. 2018. Internet rzeczy i jego wpływ na łańcuch dostaw. Przedsiębiorczość i Zarządzanie. 5. 295-310.

Bendkowski J. 2013. Logistyka jako strategia zarządzania produkcją. Zesz. Nauk. Organizacja i Zarządzanie. Politechnika Śląska. 63. 7-25.

Benotmane Z., Belalem G., Neki A. 2017. A cloud computing model for optimization of transport logistics process. Transp Telecommun. 18.194-206. doi:10.1515/ttj-2017-0017.

Duong L.N.K., Al-Fadhli M., Jagtap S., Bader F., Martindale W., Swainson M., Paoli A. 2020. A review of robotics and autonomous systems in the food industry: From the supply chains perspective. Trends. Food Sci. Technol. 106. 355-364. doi:10.1016/j.tifs.2020.10.028.

Eurostat. 2021. How Digitalised Are EU’s Enterprises?https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ ddn-20211029-1.

Fisher O., Watson N., Porcu L., Bacon D., Rigley M., Gomes R.L. 2018. Cloud manufacturing as a sustainable process manufacturing route. J. Manuf. Syst. 47. 53-68. doi:10.1016/j.jmsy.2018.03.005.

Gulowaty J. 2020. Logistyka produktów świeżych pod presją czasu. Logistyka. 3. 50-51.

Gružauskas V., Gimžauskienė E., Navickas V. 2019. Forecasting accuracy influence on logistics clusters activities: The case of the food industry. J. Clean. Prod. 240. 118225. doi:10.1016/j.jclepro.2019.118225.

Hoffa-Dąbrowska P., Grzybowska K. 2020. Simulation modeling of the sustainable supply chain. Sustainability.12(15). 6007. doi:10.3390/su12156007.

Jagtap S., Bader F., Garcia-Garcia G., Trollman H., Fadiji T., Salonitis K. 2021. Food logistics 4.0: Opportunities and challenges. Logistics. 5(1). 2. doi:10.3390/logistics5010002.

Kosior K. 2022. The Advancement of Digitalization Processes in Food Industry Enterprises in the European Union. Problems of Agricultural Economics. 371(2). 28-46. doi:10.30858/zer/146782.

Kręt P. 2020. Wykorzystanie Big Data w zielonym łańcuchem dostaw. J. TransLogistics. 6. 1. 49-56.

Leleń P., Wasiak M. 2017. Współczynniki podatności transportowej ładunków szybko psujących się. Zesz. Nauk. Politechniki Warszawskiej. Transport. (117). 161-176.

Maksymiec M., Stasiak D.M., Libera J. 2015. Niedestrukcyjne techniki w kontroli jakości wyrobów mięsnych. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza. 145.

Marciniak M., Szymczak M. 2015. Big data w narzędziu łańcuchem dostaw. Gospodarka Materiałowa i Logistyka. 7. 8-15.

Mroczko F. 2016. Logistyka. Prace Naukowe Wyższej Szkoły Zarządzania i Przedsiębiorczości. Seria Zarządzanie. Wałbrzych.

Nowicka K., Szymczak M. 2020. Logistyka i łańcuchy dostaw w obliczu czwartej rewolucji przemysłowej. Studia BAS. 3. 61-84.

Pal A., Kant K. 2019. Using blockchain for provenance and traceability in internet of things-integrated food logistics. Computer. 52(12). 94-98. doi:10.1109/MC.2019.2942111.

Różanowski K. 2007. Sztuczna inteligencja rozwój, szanse i zagrożenia. Zesz. Nauk. Warszawskiej Wyższej Szkoły Informatyki. 2(2). 109-135.

Smarzyńska N., Stanisławska K. 2019. Kierunek rozwoju branży transportowej–Internet Rzeczy. J. TransLogistics. 5(1). 265-274.

Stevenson A. 2010. Oxford dictionary of English. Oxford University Press. USA.

Sun X., Yu H., Solvang W. D., Wang Y., Wang K. 2022. The application of Industry 4.0 technologies in sustainable logistics: A systematic literature review (2012-2020) to explore future research opportunities. Environ. Sci. Pollut. Res. 29. 9560-9591. doi:10.1007/s11356-021-17693-y.

Tang C.S. Veelenturf L.P. 2019. The strategic role of logistics in the industry 4.0 era. Transportation Research Part E: Logistics and Transportation Review. 129. 1-11. doi:10.1016/j.tre.2019.06.004.

Trzop A. 2020. Przegląd rozwiązań z zakresu przemysłu 4.0 stosowanych w obszarze logistyki. Zesz. Nauk. Politechniki Poznańskiej. Organizacja i Zarządzanie. 81. 233-247.

Wodnicka M. 2019. Technologie blockchain przyszłością logistyki. Zesz. Nauk. Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie. 41. 1. 43-54. doi:10.25944/znmwse.2019.01.4354.

Pobrania

Opublikowane

2022-06-21