Zrównoważona produkcja zwierzęca wyzwaniem przyszłości

Autor

  • Jadwiga Topczewska Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski
  • Wanda Krupa Zakład Behawioru i Dobrostanu Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Sandra Krupa SKN Animal Equus, Uniwersytet Rzeszowski
  • Amanda Krempa SKN Animal Equus, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2022.26.1.7

Słowa kluczowe:

chów zwierząt, zrównoważone rolnictwo, ograniczenie emisji

Abstrakt

Transformacja dotychczasowych systemów produkcji zwierzęcej jest, z punktu widzenia aktualnego ich wpływu na środowisko, niezbędna. Przedstawione możliwości, chociaż często sprawdzone w praktyce, nie zawsze są możliwe do zastosowania ze względu na różnorodne ograniczenia. Należy jednakże poszukiwać efektywnych rozwiązań, które będą uwzględniały specyfikę gatunku utrzymywanych zwierząt, uwarunkowania socjoekonomiczne i środowiskowe dla zrównoważonej i niskoemisyjnej produkcji zwierzęcej.

Pobrania

Opublikowane

2022-06-21

Inne teksty tego samego autora