Kanały zakupu żywności a poziom jej marnotrawstwa w opinii studentów
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.1.20Słowa kluczowe:
produkty spożywcze, konsumpcja, marnotrawstwo, retardacjaAbstrakt
Celem pracy było określenie kanałów zakupu żywności i poziomu jej marnotrawstwa wśród studentów. Badania miały charakter autorskiej ankiety. Łącznie uzyskano 199 kompletnych odpowiedzi. Analiza uzyskanych odpowiedzi pozwala na stwierdzenie, że zakupy dokonywane były głównie stacjonarnie. Nabiał był najczęściej kupowaną kategorią produktów (tak odpowiedziało ponad 40% respondentów niezależnie od miejsca zamieszkania, około 50% osób niezależnie od wieku, i blisko 50% ankietowanych niezależnie od miejsca zamieszkania podczas studiowania). Respondenci w znacznym stopniu wykorzystywali zakupioną żywność (na poziomie od 50 do 74,1%). Marnotrawstwo żywności dotyczyło tej kupowanej stacjonarnie. Edukacja w zakresie świadomych wyborów zakupowych jest kluczowa w aspekcie działań na rzecz ograniczania i spowalniania zużycia zasobów przyrodniczych.
Downloads
Bibliografia
Angowski M., Domańska K. 2015. Czynniki wpływające na wybór miejsca dokonywania zakupu na rynku serów żółtych na przykładzie serów długo dojrzewających. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. 41(2). 385-397.
Angowski M., Domańska K., Komor A. 2016. Miejsca zakupu żywności – wybór młodych konsumentów. Roczniki Naukowe Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. 18(6). 11-16.
Drozłowska E., Sobieraj M. 2019. Food sharing jako element ekonomii współdzielenia w kontekście marnowania żywności. Problemy Transportu i Logistyki. 4(48). 17-24.
Czaja S. 2013. Wybrane problemy metodyczno- metodologiczne wyceny elementów kapitału naturalnego. [w:] Graczyk A. (red.), Efektywne gospodarowanie zasobami przyrodniczymi i energii. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. 317. 271-289.
Iwaszczuk N., Szyba M. 2019. Wpływ wybranych informacji o produktach spożywczych na decyzje zakupowe konsumentów: badanie różnic w zależności od płci i wykształcenia kupujących. Problemy Jakości. 51(1). 23-29.
Kaczorowska J., Rejman K., Nosarzewska, J. 2018. Postrzeganie produktów żywnościowych oznaczonych certyfikatami spełniającymi ideę zrównoważonej konsumpcji. Handel Wewnętrzny. (2 (373). 222-234.
Krupa J., Mantaj A. 2016. Wybrane uwarunkowania preferencji zakupu żywnościowych produktów tradycyjnych wśród konsumentów z województwa podkarpackiego. Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja 2(18). 57-74.
Kusz D., Kusz B., Sobolewski M. 2017. Czynniki determinujące miejsca zakupu artykułów żywnościowych w Polsce w opinii konsumentów. Ekonomia i Organizacja Logistyki. 2(3). 61-72.
Łaba S., Bilska B., Tomaszewska M., Łaba R., Szczepański K., Tul-Krzyszczuk A., Kosicka-Gębska M., Kołożyn-Krajewska D. 2020. Próba oszacowania strat i marnotrawstwa żywności w Polsce. Przemysł Spożywczy. 11. 10-18.
Łaba S., Łaba R. 2020. Straty i marnotrawstwo żywności w produkcji piekarsko-cukierniczej. Przegląd Piekarski i Cukierniczy. 68(03). 10-13.
Mitka M. 2020. Marnowanie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce. Problems of Economics and Law. 4(1). 1-14
Neffe-Skocińska K., Tomaszewska M., Bilska B., Kołożyn-Krajewska D. 2020. Zachowania starszych konsumentów wobec zjawiska marnotrawstwa żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 1(122). 122-136.
Nestorowicz R., Jerzyk E., Rogala A. 2021. Dobrostan żywieniowy a działania marketingowe na rynku żywności. [w:] H. Mruk, A. Sawicki (red.), Marketing. Koncepcje i doświadczenia. Pelplin. Wydawnictwo Bernardinum. 282-302.
Obiedzińska A. 2017. Wpływ strat i marnotrawstwa żywności na bezpieczeństwo żywnościowe. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. 2017. 125-141.
Tarczyńska A.S. 2021. Skala marnowania żywności wśród studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2(127). 121-131.
Żyromska E., Bilska B., Kołożyn-Krajewska D. 2020. Wybrane zwyczaje zakupowe mieszkańców województwa łódzkiego jako przyczyna marnotrawstwa żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3(124). 143-157.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.