Kanały zakupu żywności a poziom jej marnotrawstwa w opinii studentów

Autor

  • Karolina Tereba SKN AnimalEquus, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski
  • Jadwiga Topczewska Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski
  • Gabriela Purcha SKN AnimalEquus, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski
  • Ewelina Koziara SKN AnimalEquus, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.1.20

Słowa kluczowe:

produkty spożywcze, konsumpcja, marnotrawstwo, retardacja

Abstrakt

Celem pracy było określenie kanałów zakupu żywności i poziomu jej marnotrawstwa wśród studentów. Badania miały charakter autorskiej ankiety. Łącznie uzyskano 199 kompletnych odpowiedzi. Analiza uzyskanych odpowiedzi pozwala na stwierdzenie, że zakupy dokonywane były głównie stacjonarnie. Nabiał był najczęściej kupowaną kategorią produktów (tak odpowiedziało ponad 40% respondentów niezależnie od miejsca zamieszkania, około 50% osób niezależnie od wieku, i blisko 50% ankietowanych niezależnie od miejsca zamieszkania podczas studiowania). Respondenci w znacznym stopniu wykorzystywali zakupioną żywność (na poziomie od 50 do 74,1%). Marnotrawstwo żywności dotyczyło tej kupowanej stacjonarnie. Edukacja w zakresie świadomych wyborów zakupowych jest kluczowa w aspekcie działań na rzecz ograniczania i spowalniania zużycia zasobów przyrodniczych.

Pobrania

Opublikowane

2024-07-18

Inne teksty tego samego autora