Wypas koni huculskich jako forma zrównoważonego rolnictwa w rejonie Bieszczadów
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2022.26.1.6Słowa kluczowe:
pastwiska górskie, wypas, zrównoważone rolnictwo, konie huculskieAbstrakt
Celem badań była ocena prowadzenia wypasu koni huculskich jako elementu zrównoważonego rolnictwa na terenach objętych ochroną w ramach NATURA 2000. Oceniono kondycję koni i obciążenie pastwisk oraz liczbę występujących i żerujących ptaków. Obciążenie do 10 DPJ, wynikające z realizacji programów rolno-środowiskowych, wydaje się być adekwatne zarówno jeśli chodzi o przeciwdziałanie sukcesji, jak i ochronę przed degradacją. Uzyskane wyniki potwierdzają pozytywny wpływ prowadzenia wypasu na różnorodność gatunkową siedlisk, przyczyniając się do zachowania miejsc gniazdowania i żerowania ptaków.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Polish Journal for Sustainable Development
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.