Możliwość redukcji emisji gazów cieplarnianych z ferm bydła mlecznego

Autor

  • Jadwiga Topczewska Department of Animals Production and Poultry Products Evaluation, University of Rzeszów
  • Wanda Krupa Department of Animal Ethology and Wildlife Management, University of Life Sciences in Lublin
  • Małgorzata Ormian Department of Animals Production and Poultry Products Evaluation, University of Rzeszów
  • Jadwiga Lechowska Department of Animals Production and Poultry Products Evaluation, University of Rzeszów

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2023.27.1.6

Słowa kluczowe:

bydło mleczne, gazy cieplarniane, emisje, redukcja

Abstrakt

Bydło mleczne ma znaczący udział w emisji gazów cieplarnianych (GHG). Dlatego też, w związku z rosnącym popytem na mleko i jego przetwory, warto poszukiwać rozwiązań pozwalających na skuteczne ograniczenie wpływu hodowli bydła mlecznego na środowisko. W artykule dokonano przeglądu literatury dotyczącej możliwości redukcji emisji gazów cieplarnianych z gospodarstw mlecznych. Znaczne zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z gospodarstw utrzymujących bydło mleczne można osiągnąć poprzez optymalizację żywienia i stosowanie różnych dodatków paszowych. Systemy sylvopastoralne są również ważne ze względu na ich usługi ekosystemowe, w tym łagodzenie zmian klimatu.

Opublikowane

2023-06-30

Inne teksty tego samego autora