Możliwość redukcji emisji gazów cieplarnianych z ferm bydła mlecznego
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2023.27.1.6Słowa kluczowe:
bydło mleczne, gazy cieplarniane, emisje, redukcjaAbstrakt
Bydło mleczne ma znaczący udział w emisji gazów cieplarnianych (GHG). Dlatego też, w związku z rosnącym popytem na mleko i jego przetwory, warto poszukiwać rozwiązań pozwalających na skuteczne ograniczenie wpływu hodowli bydła mlecznego na środowisko. W artykule dokonano przeglądu literatury dotyczącej możliwości redukcji emisji gazów cieplarnianych z gospodarstw mlecznych. Znaczne zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z gospodarstw utrzymujących bydło mleczne można osiągnąć poprzez optymalizację żywienia i stosowanie różnych dodatków paszowych. Systemy sylvopastoralne są również ważne ze względu na ich usługi ekosystemowe, w tym łagodzenie zmian klimatu.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Polish Journal for Sustainable Development
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.